До 4,5 милиарда евро глоби заплашват европейските автомобилни производители, ако не успеят

...
 До 4,5 милиарда евро глоби заплашват европейските автомобилни производители, ако не успеят
Коментари Харесай

Цената на сбогуването с дизела: 4,5 милиарда евро

 До 4,5 милиарда евро санкции заплашват европейските автомобилни производители, в случай че не съумеят да покрият новите стандарти за понижаване на нездравословните излъчвания - което става все по-трудна задача при отлива от дизела, отбелязва Bloomberg в разбор по тематиката.
Почти всички производители на Стария континент разчитаха главно на дизеловите мотори, с цел да реализиран плануваните от Европейски Съюз поетапни понижения на парниковите излъчвания. След Дизелгейт и констатациите за влошено качество на въздуха в доста градове обаче тази технология е все по-непопулярна. Миналия месец Хамбург стана първият град в Германия, забранил придвижването на по-стари дизели в центъра.

" Спокойно можем да признаем, че първичните ни проекти по какъв начин да понижим излъчванията отиват в кошчето ", призна Дитер Цетше, основният изпълнителен шеф на Daimler. " Все още считаме, че може да реализираме тези цели, само че не зависи единствено от нас, а и от това по какъв начин потребителят ще реши да работи ". Дори на обичайно мощни дизелови пазари като Германия и Франция клиентите се пренасочват към друго задвижване в последните две години, най-много от опасения, че в бъдеще дизелите могат да бъдат неразрешени.

 

" Ние продължаваме да имаме вяра в дизела ", съобщи Питър Нота, шеф по продажбите на BMW Group, пред Automedia.bg . " Но към този момент е явен факт, че някои пазари ще тръгнат по други пътища на развиване ".

Още от подписването на Протокола от Киото през 1997 дизелът бе в основата на европейските проекти за съкращаване на излъчванията. Двигателите от този вид изгарят горивото по-ефективно и надлежно дават по-малко отпадни парникови газове. За злощастие обаче те изпускат повече фини прахови частици и азотни оксиди - основни причинители на смога в градовете.

Отливът от дизела е една от аргументите през предходната година междинните равнища на излъчвания за новите коли да се усилят за пръв път след седем години спад. Консултантската компания ЕY пресмята, че междинното равнище на парниковите газове се е покачило през 2017 с 0.4 грама на километър, до общо 118.5 грама. Новият европейски стандарт Евро 7, който влиза в действие през 2021, позволява най-много 95 грама на километър.
По публикацията работи: Automedia.bg
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР